Genki: An integrated course in elementary Japanese – Second edition Review

Genki is een wereldwijd geprezen handboek voor basis Japans te leren door middel van zijn evenwichtige aanpak van de vier taalvaardigheden: spreken, luisteren, schrijven en lezen. De leerstof is verdeeld over twee handboeken en kan uitgebreid worden met twee werkboeken. Genki speelt zich hoofdzakelijk af in een studenten omgeving en is oorspronkelijk gemaakt voor gebruik in klassikaal verband. Maar door de vele oefeningen en duidelijke grammatische uitleg is het een ook een ideaal boek voor zelfstudie.

Opbouw

Genki bevat 23 hoofdstukken die telkens dezelfde structuur volgen. Elk nieuw hoofdstuk begint met een korte dialoog waar we hoofdzakelijk het leven van een internationale student, Mary genaamd en haar gastgezin volgen. Om de onderwerpen uit te breiden komen nog andere personen aan bod zoals Robert, wie op vakantie is in Japan. Hierop volgt nieuwe woordenschat samen met de grammatica voor dit hoofdstuk. Als laatste krijg je heel wat oefeningen voor alleen, met twee en in klasverband te maken. Dit word aangevuld met nuttige uitdrukkingen, beetje cultuur en grammaticale achtergrond. De lees- en schrijfoefeningen vind je helemaal achteraan in het boek terug. Deze oefeningen zijn eerder optioneel en kan je doen wanneer je wilt, of helemaal niet als het niet u doel is om te leren lezen en schrijven.

Dialoog

De thema's en woordenschat die we in de dialogen terugvinden zijn de alledaagse zaken die we ook in andere handboeken terugvinden. Zo zal je het hebben over school, u familie, vakantie, de trein, het weer en ga zo maar verder. Hierin onderscheidt Genki zich niet met anderen. Jammer genoeg wilt dit ook zeggen dat ik de gesprekken niet toepasselijk vind. Verwacht niet dat je voorbeelden terugvind over hoe je voor uzelf en u familie een restaurant bezoekje aflegt en vlot eten en drinken kan bestellen. Wil je zelf een daguitstap plannen met de trein en bus? Genki zal je hier niet bij helpen. Wel kan je tegen een onbekende zeggen dat het mooi weer is vandaag, net alsof mensen naar Japan gaan om over het weer te praten. Dit is bij veel handboeken mijn gemis, ze leren mij niet wat ik nodig heb voor een reis naar Japan. De nieuwe woordenschat die bij elk hoofdstuk gepaard gaat is van middelmatige hoeveelheid en bevat wel veel gebruikte woordenschat om jezelf te behelpen. Maar tegelijk ontbreekt er woordenschat die in scholen in Japan gebruikt worden. Hierdoor ben ik maar matig tevreden over de aangeleerde woordenschat.

Grammatica

De nieuwe grammatica die je gaat leren vind je steeds terug in de voorafgaande dialoog, dit klinkt vanzelfsprekend maar ik heb al anders meegemaakt. Op gebied van gestructureerd werken, het opbouwen van de grammatica, is het een uitstekend handboek. De hoeveelheid nieuwe grammatica die je telkens leert is net genoeg. Bij een moeilijke taal als het Japans is het belangrijk om niet te snel te gaan maar ook niet te traag, Genki slaagt erin een goede balans te vinden. Alles word zeer duidelijk aan de hand van voorbeelden uitgelegd, toch een factor die meespeelt als Engels niet u moedertaal taal is. Ik geef ook nog bonus punten voor de vele aantekeningen die meer behoren tot het taaleigen gebruik, de dingen die normaal niet standaard in boeken staan. Net omdat het grammatisch zo goed is kan ik het aanbevelen voor zelfstudie. Het enigste dat voor mij ontbreekt is wat intermediate Japans, er zijn toch dingen die je vaak tegenkomt die je niet terugvind in Genki. Maar als een beginners boek scoort het ontzettend goed.

Oefeningen

De oefeningen bij elk hoofdstuk kan je in drie opdelen. Je hebt de oefeningen met audio die je zelf kan maken. Het leuke hieraan is dat je het schriftelijk kan maken of gewoon snel mondeling. Bij voorgaande handboeken had ik niet dit soort van audio oefeningen en ik moet zeggen dat het wel leuk en doeltreffend is. Alleen zou ik graag wat meer tijd hebben om te antwoorden, je moet soms zonder aarzelen vloeiend Japans spreken om binnen de tijd te antwoorden. Goed nieuws voor al wie op zichzelf studeert, ongeveer de helft van de oefeningen kan je in u eentje maken.

De overige oefeningen zijn eigenlijk voor klassikaal gebruik, je hebt de oefeningen met een partner en de groepsactiviteiten. Voor zelfstudie is dit minder geschikt omdat je geen antwoorden kan controleren, beter niets doen dan fouten maken en nog erger, het fout leren.

Om te oefenen is het zeker aanbevolen om de twee bijhorende werkboeken te kopen. Opnieuw vind je dezelfde soorten oefeningen terug waarvan je de helft in u eentje kan maken. Wat zeker waardevol is in de werkboeken, zijn de drie luister oefenen die bij elk hoofdstuk aanwezig zijn. Deze teksten zijn veel langer en gaan ook iets sneller, dit is zeker niet makkelijk. Het is niet verplicht maar hoe meer oefeningen hoe beter.

Japans schrift

Elk handboek dat van het Japans schrift gebruik maakt, moet dit ook aanleren. Dit hoofdstuk is echter zeer beperkt, je begint met Kana en de uitspraak van het Japans alfabet. Spijtig dat er geen audio is om je te helpen met de uitspraak, veel moeite was dit niet geweest. Veel kan ik hier niet over zeggen omdat er ook niets speciaal aan is, gewoon de Kana vanbuiten leren.

Achteraan het boek vind je wel meer over het schrijven en lezen van Kanji. Op zich is er niets mis mee maar er word niets gedaan om u te helpen om het schrift te leren. Neem een blad papier en schrijft een teken tot je het onthoud, dit terwijl er geschiedenis schuilt achter de tekens. Buiten wat nieuwe woordenschat en tekstjes om te lezen heeft dit weinig toegevoegde waarde. Als je het schrift wilt leren raad ik iedereen aan om hiervoor apart studiemateriaal te raadplegen.

Audio

Genki heeft misschien niet het meeste uren audio maar maakt er wel efficiënt gebruik van. Alle dialogen, woordenschat, leesteksten en gedeeltelijke de oefeningen zijn voorzien van audio. In vergelijking met anderen is de snelheid waarmee er gesproken word gemiddeld en de uitspraak is duidelijk. Ik noem dit eigenlijk een nadeel. Gesproken Japans klinkt sneller en veel monotoner waardoor het echte Japans anders klinkt dan in Genki. Hiermee verwijs ik naar onder meer partikels die aan naamwoorden gehecht worden waardoor ineens woorden die je kent 'verdwijnen'. Voor de beginnende student is het voldoende, al geef ik toch de voorkeur om meteen van de start het te doen zoals het hoort, ook als is het moeilijker.


Pro:
  • Geschikt voor zelfstudie
  • Grammatisch uitstekend
  • Aantekeningen over taaleigen gebruik
  • Veel schriftelijke en mondelinge oefeningen
  • Geschreven met Kana en Kanji

Con:
  • Bruikbaarheid in de praktijk
  • Audio mag sneller zijn
  • Essentiële woordenschat ontbreekt
  • Te weinig over Japan en de cultuur
  • Aanleren van het schrift
  • Boek met antwoorden word apart verkocht

Oordeel:
Genki: An integrated course in elementary Japanese is een toegankelijk beginners handboek voor zowel zelfstudie als klassikaal gebruik. Het is geschreven in duidelijke taal met voldoende oefeningen om de Japanse taal te leren aanvoelen. Genki legt een stevige fundering voor het verder bestuderen van de taal en over te gaan op het gesproken Japans dat onder de mensen leeft. Ondanks de kleine minpuntjes blijft het een aanrader.


Genki I
Genki II
Werkboek I
Werboek II
Antwoordenboek
 
 
buy the book from The Book Depository, free delivery