Japans leren – Deel 5: Studiemateriaal

We herinneren ons nog allemaal de boeken die we hadden tijdens Frans en Engels op school. Elk schooljaar had je een nieuw handboek met een bijhorend oefenboek. Het eerste wat opvalt bij het kiezen van een handboek is dat deze vrij bondig zijn. Zo kan je alle grammatica leren zonder het te kennen, tenzij je weken besteed aan het leren van dezelfde acht bladzijden. Om die reden zoek ik boeken met veel oefeningen en koop ik verschillende series. Ik leer één boek, maak oefeningen en begin dan opnieuw in een ander boek.


japanse studie boeken

 
1. Grammatica
Het perfecte handboek heb ik nog niet gevonden. De Japanse taal lijkt te ingewikkeld om in één boek te omvatten. Elk boek heeft zijn eigen inbreng en toegevoegde waarde. De volgende punten zijn van belang in een goed boek:
  • Oefeningen
  • Audio. Liefst met audio oefeningen.
  • Japans geschrift. Een goed boek probeert zoveel mogelijk in de Japanse taal te werken.

2. Kanji
Om het geschrift te leren kan je best in twee fases werken. Eerst leer je de kanji herkennen en koppel je er kernwoorden aan. In de volgende fase ga je bij elk teken de Japanse klanken, samen met enkele woorden leren. De Japanse methode is via driloefeningen, herhalen en herhalen, al zullen hier niet veel mensen plezier aan beleven. Ik raad iedereen aan om zich te verdiepen in de methode van James Heisig. Hij gaat terug naar de oorsprong van de kanji en het is een methode die voor velen werkt. Het belangrijkste is een methode vinden die past bij u.


3. Kana
Hier bestaan ook boeken voor maar dit is niet zo moeilijk. Ik probeer als hulpmiddel altijd iets te visualiseren bij abstracte tekens. Al is een boek voor katakana wel handig om inzicht te krijgen voor wat katakana gebruikt word en nieuwe woordenschat te leren.


4. Woordenboek
Dit is onmisbaar. Een “pocket” woordenboek voor onderweg is handig en voor thuis kan je een uitgebreide woordenboek kiezen. Tegenwoordig maak ik veel gebruik van http://jisho.org/ dit is voor mij het beste online woordenboek. Er bestaan nog tal van andere typen woordenboeken, deze kunnen soms van pas komen. Maar als je de taal leert lezen kom je met een normale woordenboek toe.


5. Partikels
Zoals eerder vermeld zijn partikels zeer belangrijk in de Japanse taal. Er bestaan ontzettend veel partikels en regels om ze toe te passen. Een boek gewijd enkel en alleen aan dit vind ik onmisbaar.


6. Leesboek
Er bestaan boeken die in het Japans en Engels geschreven zijn met de bedoeling om echt Japans te leren lezen. De realiteit is toch net iets anders dan wat je in handboeken leert.


7. Japans around the clock.
Probeer zoveel mogelijk met de taal bezig te zijn. Kijk je graag films? Kijk vanaf nu enkel Japanse films. Luister naar Japanse artiesten. Alle kleine beetjes helpen.

Wat niet doen

Ik ben geen fan van online Japans leren tenzij dit een onderdeel is van een gerenommeerde boekenserie. Iedereen kan een website maken en geld vragen met de bewering dat hij de manier heeft ontdekt om snel en gemakkelijk Japans te leren. Jammer genoeg is er geen gemakkelijke en snelle manier. Internet kan wel een goede informatie bron zijn om reeds gekende leerstof op te zoeken.

Leer geen Japans via anime. Alles wat je ziet en hoort reflecteert niet met de werkelijkheid. De meeste personage gebruiken omgangstaal en zijn vrij brutaal.
 
Met deze informatie zal je zeker een goed start nemen om Japans te leren.